domingo, 30 de abril de 2017

23 F

El 23-F va ser un intent fallit de cop d'estat contra el govern d'Espanya i els parlamentaris del congrés dels diputats. Al 1978 es va aprobar la constitució espanyola i es va consolidar el trànsit cap a la democràcia, deixant enrere gairebé 40 anys de dictadura franquista. Aquest procés no era benvingut per els sectors nostàlgics del règim anterior. ETA havia matat militars i policies, l'esquerra havia guanyat les eleccions i els sindicats obrers eren forts i havien sigut legalitzats. També es va desenvolupar l'estat d'autonomies.
Resultat d'imatges de 23 f
Diari anunciant el fracàs del cop d'estat del 23-F
Al final de 1980 el rei Joan Carles va fer una visita al parlament basc i fa reflectir moltes tensions presents a la societat espanyola. Tot just en començar la visita, els parlamentaris d'Herri Batasuna es van aixecar i van començar a cantar la cançó del soldat basc. Això va provocar que fossin expulsats. El rei va continuar llegint un discurs.
Després d'això, el 23 de febrer del 1981, es va produir l'ocupació del parlament per forces de la guàrdia civil comandades pel tinent Coronel Antonio Tejero. Aquest va ser el cop d'estat.
A les 18:20 288 policies arribats en autocars, encapçalats per Tejero van assaltar l'hemicicle mentre es duia a terme la segona votació per a investir a Leopoldo Calvo-Sotelo com a president del govern Espanyol.
Al crit de "todo el mundo al suelo" i disparant tres trets van segrestar el poder legislatiu i el govern amb força d'armes. En assabentar-se dels fets, la societat espanyola va ser colpida per la por.
Després d'hores d'incertesa davant els fets, el rei Joan Carles va realitzar una intervenció televisada a favor de la democràcia i l'ordre constitucional , aïllant als militars (que es pensaven que estava a favor del cop d'estat).
La nit del 23 va ser anomenada la nit dels transitors, perquè va mantenir a tothom pendent del que passava. A la 1 de la matinada, el rei, vestit de Capità General, va dirigir-se als ciutadans a la televisió donant per fracassat el cop d'Estat.

Resultat d'imatges de 23 f
El rei donant per fracassat el cop d'estat

A les 10 de la nit d'aquell dia, Jordi Pujol va fer un discurs, en català i castella per tranquil·litzar a la població. L'actitud del president del govern basc no va ser així, sinò que no va fer res per aturar el cop, es va amagar i no va sortir fins que va acabar tot.
El 24 de febrer els segrestadors es van rendir.

Resultat d'imatges de 23 f

No hay comentarios:

Publicar un comentario