lunes, 28 de noviembre de 2016

MANIFIESTO DE PRIMO DE RIVERA

ORIGINAL

"Al país y al ejército españoles: Ha llegado para nosotros el momento más temido que esperado (porque hubiéramos querido vivir siempre en la legalidad y que ella rigiera sin interrupción la vida española) de recoger las ansias, de atender el clamoroso requerimiento de cuantos amando a la Patria no ven para ella otra solución que libertarla de los profesionales de la política, de los que por una u otra razón nos ofrecen el cuadro de desdichas e inmoralidades que empezaron en el año 98 y amenazan a España con un próximo fin trágico y deshonroso [...]. No tenemos que justificar nuestro acto, que el pueblo sano demanda e impone [...]. En virtud de la confianza y mandato que en mi han depositado, se constituirá en Madrid un Directorio Militar con carácter provisional encargado de mantener el orden público [...]. Para esto, y cuando el ejército haya cumplido las órdenes recibidas [...] buscaremos al problema de Marruecos solución pronta, digna y sensata [...]. La responsabilidad colectiva de los partidos políticos la sancionaremos con este apartamiento total a que los condenamos [...].
Miguel Primo de Rivera. Capitán General de la IV Región. La Vanguardia, Barcelona, 13 de septiembre de 1923.


COMENTARI

Aquest text és un text polític, és un discurs destinat a tots els espanyols ja que va ser publicat a la Vanguardia el dia 13 de septembre de 1923. L'autor i per tant emissor del missatge és Miguel Primo de Rivera, un militar que va instaurar una dictadura a Espanya al mateix any de la publicació la qual va posar fi al règim de la restauració. A aquest discurs, Primo de Rivera informa que, per solucionar tots els problemes que hi ha a Espanya (al Marroc, el caciquisme, la setmana tràgica, els assassinats a presidents, la corrupció, la falta de nacionalisme...) dels quals culpa al govern de ser culpable, instaurarà una dictadura militar (militar perque els nous governants són tots militars) al país per recuperar l'ordre que hi havia abans, per poder fer el que diu, haurà de deixar fora el govern que hi havia i instaurar el seu, de caire militar i provisional, per establir l'ordre públic. També diu que es saltarà la legalitat i que aconseguirà arreglar-ho tot, recuperant així Espanya el nivell que tenia abans i el sentiment patriòtic i nacionalista. Finalment fracasarà i Primo de Rivera presentarà la seva dimissió al 1930 al rei Alfons XIII, després d'això s'instaurarà a Espanya una "dictatova" presidida per Berenguer. Aquest període s'acabarà al 1931 quan es convoquin eleccions i es proclami la II República espanyola. 

domingo, 27 de noviembre de 2016

EL DESASTRE D'ANNUAL

Resultat d'imatges de primo de rivera
Miguel Primo de Rivera
El desastre d'Annual va ser una derrota militar per parts dels espanyols contra els rifenys, els quals eran comandats per Abd el-Krim. La derrota es va produir a la localitat d'Annual (d'aquí ve el nom), el dia 22 de juliol de 1921. Això va suposar una redefinició de la política
colonial d'Espanya en la Guerra del Rif.

Aquesta derrota va portar problemes a la monarquia d'Alfons XIII. Per tant, diem que aquesta batalla va ser la causa del cop d'Estat i la dictadura de Primo de Rivera.

La batalla d'Annual va estar marcada per negligències i errors que van portar la mort a molts soldats espanyols. Més concretament, s'acusa de negligència al general Berenguer, de temerari al general Silvestre i d'incompetència al general Felipe Navarro per les seves responsabilitats en les funcions
d'Alt comissari de d'Espanya al Marroc, comandant general de Melilla i segon cap de Melilla, durant unes accions militars al Rif prèvies i durant l'abandó de la posició d'Annual i la posterior i penosa retirada i rendició del fort de Muntanya Arruit, entre finals de juliol i pricipios d'agost de 1921, en què van morir al voltant de 12.000 homes .

Resultat d'imatges de abd el krim
Abd el-Krim
El fiscal José García Moreno resumeix que el desastre d'Annual es va deure a la negligència i irresponsabilitat de l'alt comandament.

Més enllà de les negligències del general Silvestre trobem grans irregularitats com les deficients condicions de la tropa, l'absència de previsió, informes previs sobre activitat de l'enemic que es ignoraven, i l'absència d'un comportament a l'alçada per part del general Berenguer, Alt Comissari d'Espanya al Marroc.


Berenguer va ser jutjat per un tribunal militar que va corroborar l'acusació de negligència, condemnant-lo a la pena de separació del servei.

Resultat d'imatges de general silvestre marruecos
Manuel Fernández Silvestre
Sobre la batalla, tot va anar en declivi el 17 de juliol, quan  Abd el-Krim, antic funcionari de l'Administració espanyola a l'Oficina d'Afers Indígenes a Melilla, al comandament de la cabila dels Beniurriagel i amb el suport de les tribus cabileñas presumptament aliades d'Espanya, llançar un atac sobre totes les línies espanyoles.
El 17 de juliol Abd el-Krim va iniciar l'assalt, i la posició va caure el 22 de juliol. Durant cinc dies, i malgrat l'esforç heroic de tres columnes de reforç, nota 5 els espanyols havien estat incapaços d'auxiliar la posició d'Igueriben, fracàs que va fer cundir la desmoralització entre les tropes d'Annual.

Després d'això es van concentrar al voltant del campament gran quantitat de forces rifenyes, mentre que la moral de l'exèrcit espanyol queia per terra. En començar el setge d'Igueriben hi havia uns 3100 homes presents a Annual. Al cap de dos dies es van incorporar 1000 més, i dos dies després van arribar altres 900 de reforç. Així doncs, el 22 de juliol Annual acollia a uns 5000 homes (3000 espanyols i 2000 indígenes), amb una força de combat de 3 batallons i 18 companyies d'infanteria, 3 esquadrons de cavalleria i 5 bateries d'artilleria.
Quan el general Silvestre va adonar-se que no podia defensar la seva posició, va acordar amb els seus oficials l'evacuació del campament. Però tot va girar-se quan el general Berenguer va comunicar-li que tindrien reforços que arribarien des de Tetuan. Finalment es va decidir que s'evacuaria el campament.
Resultat d'imatges
Dámaso Berenguer
La retirada va començar a les 11:00 hores: hi havia dos combois, Però llavors van adonar-se que els rifenys es trobaven als camins de sortida, se'ls van trobar i les tropes espanyoles van començar a rebre trets. En aquest moment va començar el caos: els dos combois d'evacuació es van barrejar sense cap tipus d'ordre. Enmig de la confusió, els oficials van perdre el control de la situació. Sense ningú que cobrís la seva retirada, els homes van tractar de posar-se a cobert de les bales corrent cap endavant. Els ferits van començar a ser abandonats; molts oficials van escapar deixant de banda el seu deure, i la retirada ordenada no va trigar a convertir-se en una desbandada general sota el foc dels rifenys.

Cadàvers trobats a Annual
Alguns oficials i unitats van mantenir la calma i van aconseguir salvar a molts figurants, amb un nombre de baixes relativament petit; però, en la seva immensa majoria, els soldats van sortir a la carrera. El desastre va poder haver estat més gran si els Regulars al comandament del comandant Llamas no haguessin resistit en les altures del sud. Això va donar temps als fugits per passar per l'estret pas de Izumar, evitant així una mort segura a mans dels rifenys.

Aquest desastre va durar 4 hores i van morir un total aproximat de 2500 espanyols, als quals cal sumar els ocupants, 1500 en total, de les posicions de Talilit, Donar Buymeyan, Intermèdies B i C, Izumar, Yebel Uddia, Mehayast , Axdir Asus, Tuguntz, Jamaa de Nador, Halaun i Morabo de Sidi Mohamed, tots morts. Van quedar-se allà 492 presoners espanyols dels que van sobreviure 326. Alguns d'ells van ser alliberats al començament de la missió de rescat duta a terme, entre altres, pels membres de la Delegació d'Afers Indígenes Gustavo de Sostoa i Luis de la Cort Lujan; els altres captius van ser alliberats finalment el 27 de gener de 1923, després de les negociacions dutes a terme amb Abd el-Krim per part d'Horaci Echevarrieta, a canvi de 80.000 duros de plata.

jueves, 24 de noviembre de 2016

LA CANADENCA

Resultat d'imatges de vaga la canadenca"La Canadenca" és el nom que rep la vaga de caràcter pacífic que es va iniciar el 5 de febrer de 1919 a Barcelona i que va durar 44 dies. Aquesta vaga va aconseguir paralitzar Barcelona. 
La vaga va constituir un dels majors èxits del moviment obrer català.
Allò que va impulsar la vaga van ser les noves mesures, perjudicials per als treballadors ja que es va disminuir el seu sou, per part de l'empresa Riegos y Fuerzas del Ebro SA.
Els treballadors van demanar l'assessorament per part del Sindicat Únic d'Aigua, Gas i Electricitat de la CNT. Desprès d'això, La direcció de l'empresa va acomiadar de 8 dels treballadors afectats. 

I a partir d'aquí, explicaré els fets que van tenir lloc a la vaga de la Canadenca.



Resultat d'imatges de vaga la canadenca

05/02/1919: S 'inicia la vaga de la canadenca. Els obrers exigeixen uns drets mínims que no reben, els abaixen el sou i fan fora a alguns treballadors (a 40)

06/02/1919: La censura de la premsa no els permet mostrar la notícia de la vaga ni els fets que han tingut lloc a l'empresa. 





08/02/1919: es declara en vaga una altre part de la plantilla. Els diaris encara no publiquen res.









10/02/1919: La direcció de la Canadenca llançà un ultimàtum als participants de la vaga. No hi ha llum.

11/02/1919: La vaga segueix, i alguns treballadors deixen de fer-la per tornar a la feina. 


12/02/1919: la direcció de Tramvies de Barcelona S.A. concedeix la jornada de vuit hores als obrers de tallers, i nou hores als obrers de moviment. La vaga continua, els vaguistes són pacífics però la policia ha registrat els domicilis d'alguns obrers.


15/02/1919: S'assassina a  Joaquim Baró Valero, el recaptador de La Canadenca.

18/02/1919: La Vaga continua perque no escolten als obrers que exigeixen els seus drets, drets que no han tingut mai.

21/02/1919: La vaga comença a preocupar a la gent, la ciutat està parada i els obrers no estan disposats a rendir-se si no els cedeixen allò que exigeixen.

22/02/1919: Barcelona aquella matinada es va quedar sense llum, les autoritats les autoritats tornen la llum a la ciutat.

27/02/1919: S'afegeix a la vaga l'empresa Dos Rius i els del tramvia.


28/02/1919:
Els diaris publiquen una noticia sobre el motiu de la vaga, amb testimonis dels mateixos obrers, entre ells, la veu de Catalunya.



01/03/1919: El personal de l’Exèrcit i de l’Armada fan el treball dels que participen a la vaga.


3/03/1919: La Veu de Catalunya és l'únic diari que escriu sobre la vaga. Arriben més militars  i personal de l'armada per cobrir als obrers que participen a la vaga.


04/03/1919: El gerent de La Canadenca insinua que l’empresa és innocent de les condicions dels obrers.

05/03/1919: Problemes de subsistència a la ciutat.

06/03/1919: Més obrers s'afegeixen a la vaga.

8/03/1919: El ferrocarril elèctric de Sarrià ahir es va declarar en vaga.

10/03/1919: Els militars han de conduir els ferrocarrils. La situació és insuportable, es comença a necessitar una solució.

12/03/1919: La veu de Catalunya publica un article en el que diu que Barcelona està molt malament.

19/03/1919: es celebra el Míting a Les Arenes, aquest fet provoca que s'intenti resoldre el conflicte.

20/03/1919:  76 dels presos que hi havien van ser alliberats. Encara hi ha alguns presos. El Míting a Les Arenes va ser un èxit.

21/03/1919: Seguí va convèncer al míting que havien de tornar a la feina, l'endemà els diaris van publicar noticies com “tornada a la normalitat”. Seguí va donar a les autoritats 72 hores per posar en llibertat a els altres presoners. Si no feien el que demanaven, reprendrien la vaga.

22/03/1919: Les empreses no readmeten a tots els empleats que van fer vaga. És per culpa dels militars. Han alliberat a més presoners, però no a tots.

23/03/1919: 300 obrers deixen de treballar, eren ordres del comitè de vaga. Eren obrers de la línia de ferrocarrils Rubí Terrassa.

24/03/1919: Es declara l'estat de guerra. Cap diari ho publica. 

15/04/1919: S'acaba la vaga general desprès de 22 dies. El 3 d'Abril es va publicar un decret informant que la jornada laboral seria de vuit hores.

16/04/1919: El diari de Barcelona publica el decret de la jornada laboral de 8 hores. La veu de Catalunya comunica que molts treballadors ja han tornat a la feina i s'està recuperant la normalitat, encara que algunes empreses o sectors continuen amb la vaga. La normalitat tardarà en recuperar-se completament.

19/04/1919: Els obrers seguiran lluitant.

20/04/1919: La Veu de Catalunya publica una noticia explicant el desprès de la Vaga.


23/04/1919: Les accions repressives que encara té el govern sobre els obrers són abundants, però ho dissimulen. Encara empresonen a obrers, i només treuen de la presó a uns pocs. 

domingo, 13 de noviembre de 2016

LA CIUTAT CREMADA

Lerroux
La ciutat cremada és una pel·lícula catalana rodada al 1976. És una pel·lícula històrica, ja que narra els fets que tenen lloc entre el 1899 amb la derrota de la guerra a Cuba i acaba a la Setmana Tràgica del 1909. Per narrar tots aquests fets es mostra la vida d'una família catalana.
A la pel·lícula podem veure l'aparició de personatges històrics importants com Lerroux, líder dels republicans.

Alfons XIII
Poc després de l'escena en la que apareix Lerroux, s'anuncia la aparició del rei, el qual apareix més endavant juntament amb els seus soldats.

Emiliano Iglesias
A la pel·lícula també apareixen alguns polítics coneguts, com Emiliano Iglesias o Josep Maria.



Josep Maria
Entre els anys en els que s'ambienta la pel·lícula tenen lloc diferents fets històrics. Comença amb la pèrdua de Cuba i les seves conseqüències, ja que el burgés de la família es queixava de les factures que havia de pagar. També podem veure com es produeixen les primeres vagues i revoltes dels treballadors.
El fet més important i amb més conseqüències que reflexa la pel·lícula és la setmana tràgica, la qual s'inicia amb la movilització de reservistes per ser enviats al Marroc (per la guerra de Melilla)
Es van cremar les esglèsies i van fer moltes barricades, van morir molts civils.  

Crema d'esglèsies










Aquesta pel·lícula va estar prohibida molt de temps, jo crec que és a causa dels referents anarquistes que hi ha i l'odi a la religió. Penso que ho van fer per evitar que els treballadors es revoltessin com a la pel·lícula, per evitar que pensessin que era possible poder-se rebel·lar. 





domingo, 6 de noviembre de 2016

MIGUEL DE UNAMUNO

Miguel d'Unamuno va ser un escriptor i filòsof espanyol. Va néixer a Bilbao el 29 de setembre de 1864 i va morir a Salamanca el 31 de desembre de 1936. 
Resultat d'imatges de carta a azorin unamuno
Aquesta carta d'Unamuno a Azorín va ser escrita
el 27 juny 1907 des del Gran Hotel do Porto.
Als dinou anys va terminar la seva carrera de Filosofia i Lletres, i seguidament va doctorar-se amb una tesi dedicada a l'èuscar, en la que va donar el seu punt de vista sobre l'origen del bascos. Tot i que ell va escriure novel·les en basc, considerava que el basc acabaria desapareixent ja que, com va dir: «El basc i el castellà són incompatibles digui el que es vulgui, i si caben individus no caben pobles bilingües. És aquest de la bilingüitat un estat transitori». 

Però Unamuno no només va parlar sobre la llengua i el territori basc, també ho va fer sobre Catalunya i el català, en aquesta carta a Azorín, en la qual lamenta la postura adoptada a Madrid: «Mereixem perdre Catalunya. Aquesta porca premsa madrilenya està fent la mateixa tasca que amb Cuba. No se'n adonen. És la bàrbara mentalitat castellana, el seu cervell collonut (tenen testicles en comptes de cervell a la closca)». 
Resultat d'imatges de unamuno
Miguel de Unamuno

Un temps més tard, va poder defensar les seves idees sobre Catalunya al Congrés dels Diputats, més concretament, el 22 d'octubre de 1931 va parlar contra la imposició del català enfront de l'oficialitat del castellà: «Per a mi tot ciutadà espanyol radicat a Catalunya, on treballa, on viu , on cria la seva família, és no només ciutadà espanyol, sinó ciutadà català, tan catalans com els altres. No hi ha dos ciutadanies, no pot haver-hi dos ciutadanies».

També va parlar amb Azaña sobre la qüestió de Catalunya, ja que Unamuno va ser convidat per part d'aquest a a l'Ateneu Mercantil de València per realitzar una conferència contra l'independentisme català i la imposició a Catalunya de l'ensenyament íntegra en aquesta llengua: li va comunicar que la seva conferència anava a versar «sobre la sobirania catalana en el que fa a l'ús de la llengua amb consideracions sobre el conflicte de dues cultures». «Catalunya ha d'acabar, i molt aviat, per separar-se del tot del Regne d'Espanya i constituir-se en Estat absolutament independent», advertia a Azaña. «Just és, doncs, que Espanya perdi ara Catalunya. I la perdrà, no tinc cap dubte que la perdrà ... La federació no és més que una fulla de parra»
Resultat d'imatges de unamuno ateneo valencia
Unamuno a l'Ateneu
Tenim fragments del discurs d'Unamuno a l'Ateneu, com: «Prat de la Riba va dir que Catalunya era la Prússia d'Espanya, i que calia conquistar Espanya per mitjà de la llengua catalana, aquella llengua que el gran Maragall va qualificar de aspra. Aquest odi a la llengua espanyola s'explica, perquè en castellà se li han dit moltes coses a Catalunya; però no se li ha ensenyat res».
En aquest fragment es mostra en una postura en contra de l'ensenyament en català: «El exclusivisme pot produir un greu conflicte entre la llengua regional i la llengua oficial d'Espanya, que no és una llengua castellana nacional, sinó internacional, que parlen més de 20 nacions. Pel que fa a la vostra llengua compareu el llemosí conceptuós i retorçat d'Ausiàs March i el castellà de les novel·les de Blasco Ibáñez i de Wenceslao Querol, que va escriure les seves 'Rimes' en un castellà més dolç que el saborós suc de les vostres taronges».

En el seu discurs a l'Ateneu de València, Unamuno va defensar l'ensenyament en castellà, i equiparava democratització a castellanització. "Ser un ciutadà espanyol suposava saber llegir i escriure en la llengua de Cervantes". La multitud que ocupava l'auditori va coronar el seu discurs amb una ovació «estrepitosa i memorable que es va perllongar durant diversos minuts», segons el relat d'El Mercantil Valenciano.
Resultat d'imatges de Francisco Maldonado de Guevara
Francisco Maldonado de Guevara
Tres mesos abans de morir, el 12 d'octubre de 1936, durant l'acte d'obertura del curs acadèmic Unamuno va presidir la cerimònia com a rector. En tercer lloc, va tenir el torn de paraula Francisco Maldonado de Guevara, el qual va enviar un missatge contra el separatisme basc i català, els quals va anomenar d'Anti-Espanya, a més de dir-lis que són el càncer d'Espanya. Va dir que el feixisme era el sanador d'Espanya i que aquest sabria com exterminar aquests càncers: «tallant en la carn viva, com un decidit cirurgià lliure de falsos sentimentalismes». 

Després de Maldonado, va parlar José María Pemán, que va dir: «Nois d'Espanya, fem cada un en cada pit una Alcàsser de Toledo».Després de tot això, i de que Millán-Astray excités al poble fent-los cridar "Espanya una, Espanya gran, Espanya lliure!", i fes el salut feixista a un quadre de Franco penjat a la paret, Unamuno va aixecar-se per realitzar el seu discurs, en el qual va dir: «Vèncer no és convèncer, i cal convèncer, sobretot, i no pot convèncer l'odi que no deixa lloc per a la compassió».
Resultat d'imatges de millan astray
Millán-Astray. Podem veure que li falta un
braç, per això Unamuno l'anomena invàlid

Després d'això, Millán-Astray va atemptar contra ell dient: «¡Catalunya i el País Basc, el País Basc i Catalunya, són dos càncers en el cos de la nació! El feixisme, remei d'Espanya, ve a exterminar-los, tallant en la carn viva i sana com un fred bisturí!». Mentre això passava, algú del públic va cridar: «Visca la mort!». ("Visca la mort" era el lema de la Legió Espanyola). 
Unamuno va continuar el seu discurs, defensant-se de Millán-Astray: «El general Millán-Astray és un invàlid. No cal que diguem això amb un to més baix. És un invàlid de guerra. També ho va ser Cervantes. Però els extrems no serveixen com a norma. Malauradament a Espanya hi ha actualment massa mutilats. I, si Déu no ens ajuda, aviat hi haurà moltíssims més. Em turmenta el pensar que el general Millán-Astray pogués dictar les normes de la psicologia de les masses», al qual Millán Astray va respondre enfadat: «Mori la intel·lectualitat traïdora! Visca la mort!»
Resultat d'imatges de millan astray
Francisco Franco amb Millán-Astray

Després d'això, Unamuno va acabar el seu discurs dient: «Aquest és el temple de la intel·ligència i jo sóc el seu summe sacerdot. Vosaltres esteu profanant el seu sagrat recinte. Jo sempre he estat, digui el que digui el proverbi, un profeta en el meu propi país. Vencereu, perquè teniu sobrada força bruta. Però no convencereu, perquè per convèncer cal persuadir. I per persuadir necessitareu una cosa que us falta: raó i dret en la lluita. Em sembla inútil el demanar-vos que penseu a Espanya. He dit».
Després de dir això gairebé és assassinat, pero Carmen Polo (la dona de Franco) va salvar-lo portant-lo a casa seva. El 22 d'octubre de 1936, Franco signa el decret de destitució d'Unamuno com a rector.
Resultat d'imatges de la tumba de unamuno
La tomba d'Unamuno i la seva filla Salomé 

Com hem dit abans, tot això va passar 3 mesos abans que Unamuno morís, ja que després d'això va quedar-se tancat a casa seva en arrest domiciliari. Unamuno va passar els seus últims dies desolat i desesperat. Va morir el 31 de desembre durant la visita que li va fer el falangista Bartolomé Aragón. 
En el seu funeral va ser exaltat com un heroi falangista. Unamuno ara descansa amb la seva filla que va morir tres anys abans que ell, a un cementiri de Salamanca. Amb l'epitafi de: "Fica'm, Pare Etern, en el teu pit, misteriós llar, dormiré allà, doncs vinc desfet d'una dura brega".