domingo, 29 de enero de 2017

SIMULACRE DE SELECTIVITAT

Nota: les correccions estan en negreta. 


OPCIÓ A
EXERCICI 1

MEMORIAL DE GREUGES DEL 1885

1.
a) Aquest text és de caire polític i públic, un escrit o un memorial. És un escrit que es va lliurar a Alfons XII. Tracta sobre la situació de la llengua catalana a la època (és una queixa), que era realment dolenta perquè es trobava en una situació de substitució i l'estaven minoritzant. És una font de tipus primari (contemporània dels fets).

b) El context històric de la font és 1885, el Memorial, quan va instaurar-se un gran sentiment catalanista i de recuperació de la llengua catalana, anomenat la Restauració.

c) Un és, tal com diu al 4t paràgraf, que es pugui utilitzar el català lliurement, que recuperi el caire legal que tenia abans. Que es protegeixi la llengua catalana i que es faci un sistema regional.

2.
a) Entre el 1876 i 1898 es van donar dos tipus de catalanisme, el conservador i el progressista. Torres i Bages i el vigatanisme era el representant del primer, el qual també defensava la religió. Valentí Almirall era el representant del progressista i tenia idees més enfocades cap el poble i la democràcia (reforma social). "Lo catalanisme" és una obra important escrita durant aquest període de 1886, i "la Tradició catalana" de 1892.

b) Reunió del primer congrés catalanista de 1880, la fundació del Centre Català de 1882, el Memorial de Greuges de 1885. La campanya del dret civil català de 1889, la formació de la Unió Catalanista i l'aprovació de les Bases de Manresa de 1892.

No hay comentarios:

Publicar un comentario