domingo, 29 de enero de 2017

LA MANCOMUNITAT


Resultat d'imatges de mancomunitat


Al 1914, Catalunya tenia uns 2.000.000 d'habitants. La ciutat de Barcelona creix molt a causa de l'arribada d'immigrants, com ara, que busquen una nova oportunitat i millors condicions.
Catalunya és la fàbrica d'Espanya, com ara. Abans destacava la indústria per sobre de l'explotació agrària de les altres comunitats.
Resultat d'imatges de GUARDIA CIVIL CU CUTBarcelona tenia aspiracions de créixer com les capitals europees, tenia bones expectatives de futur. Es va trencar el sistema bipartidista.
L'assalt per part de la guàrdia civil al Cu-Cut va provocar una indignació que va unir a tots els partits catalans per ser solidaris.
Resultat d'imatges de prat de la riba
Prat de la Riba
Prat de la Riba va escriure un llibre que tractava del nacionalisme català. Actualment hi és molt present a Catalunya (la independència). Volia fer un de Catalunya un estat separat d'Espanya. Parla de la mancomunitat representa a Catalunya però no té cap poder, és com un vas buit.
Van començar a preparar la mancomunitat, que prendria el poder de les 4 diputacions i cap més. La mancomunitat representava la unitat de Catalunya. Al 1907 escullen Prat de la Riba com a president de la diputació de Barcelona i s'acaba formant la mancomunitat gràcies a ell.
Quan va començar la Primera Guerra Mundial, Catalunya en surt beneficiada perquè pot vendre i reben molts diners.
Resultat d'imatges de mancomunitat
Les 4 diputacions unides formen la Mancomunitat
Prat de la Riba es va preocupar per l'avanç tecnològic i científic, a més del desenvolupament del poble. És la clau del noucentisme. Considerava el català com la unió dels catalans, centra l'impuls de la mancomunitat.
S'aproven les normes ortogràfiques del català que va fer Pompeu Fabra.
Dors promou una xarxa de biblioteques per a que les persones es poguessin formar. Les que hi treballaven eren dones.
La mancomunitat dona importància als arts, i fan un grup de teatre molt important.
Com ara, es van preocupar per la formació dels treballadors de la indústria, és a dir, pel capital humà. Actualment també s'hi estudia allà.
Espanya no es preocupava per Catalunya i ells es subvencionaven sols.
La mancomunitat va proposar-se portar el telèfon a totes parts de Catalunya. També van voler modernitzar l'agricultura a Catalunya, com fa actualment la PAC de la Unió Europea. També es van preocupar per a que es fessin cooperatives agrícoles. Actualment també són molt importants.
La mancomunitat es va preocupar també per la sanitat pública.
Es va dignificar la maternitat, amb unes bones condicions. Actualment, la sanitat a Catalunya es considera de bona qualitat.
Resultat d'imatges de Cambó
Francesc Cambó
Gran part de la població, estava a favor de l'autonomia. Catalunya tenia capacitat per organitzar-se sola, i ho feia diferent que les altres comunitats. Això comporta moltes crítiques per a Cambó (que era qui ho representava a Madrid).
El procés autonòmic s'acaba i el catalanisme entra en crisi.

Primo de Rivera fa un cop d'estat per instaurar un govern d'ordre. Primo de Rivera comunica la seva estima cap a Catalunya, però la prohibeix com farà Franco més endavant.
El catalanisme és enemic de la dictadura (com la de Franco).
La dictadura desfà tot el que havia fet la mancomunitat. Obliga a usar el castellà.
El 20 de març del 1925 la institució es dissol de manera definitiva.
Desprès de la dictadura s'instaura la República i Francesc Macià instaura la República Catalana. Comença la Generalitat de Catalunya i s'intenta recuperar el que s'havia perdut de la Mancomunitat.
L'essència de d'independència actualment és la mateixa: ser un país, ser per nosaltres mateixos. 

Resultat d'imatges de generalitat de catalunyaResultat d'imatges de senyera

No hay comentarios:

Publicar un comentario