jueves, 9 de febrero de 2017

FRANCISCO GINER DE LOS RÍOS, LA ILE I LES MISSIONS PEDAGÒGIQUES

Resultat d'imatges de francisco giner de los rios
Francisco Giner de los Ríos
Francisco Giner de los Ríos va nèixer al 1839 i va morir al 1915, va ser filòsof, pedagog i assagista, però destaca per la seva dedicació a l'educació. Va ser també l'introductor a Espanya del pensament alemany Krause, així que va tenir molta influència en el pensament espanyol i les accions dels liberals.

A principis del segle XX, va renovar la vida intel·lectual a Espanya i l'educació, ja que volien superar la mala situació d'aquesta. Un grup de professors van unir-se a Giner de los Ríos i van crear al 1876 la Institución de Libre Enseñanza, que tenia com objectiu millorar l'educació a Espanya. Podem definir la Institución de Libre Enseñanza com un lloc de pensament lliure, de respecte i de noves idees. Defensava un ideal racionalista d'armonia social basat en la reforma ètica de l'individu a través de la educació.

Resultat d'imatges de institucion libre enseñanza
Una classe de la institució
Aquesta escola era laica, moderna i progressista. Es defensaven altres idees com la igualtat entre homes i dones, així com la abolició d'examens de memoritzar, la "creació" de persones capaces d'afrontar la mala situació del país...En resum, volien potenciar un model més humà.
Aquesta institució va sorgir arrel del Real Decret que afirmava que l'Estat controlaria l'educació a Espanya, i per tant, tindria una influència de l'església. Podem dir que aquesta institució pretenia mantenir-se al marge de l'Estat.

Resultat d'imatges de institucion libre enseñanza
En 1881, Giner dels Rius i Cossío van sol·licitar a José Luis Albareda, ministre de Foment del primer Govern de Sagasta, la creació de missions ambulants, per poder vivificar l'escola rural. En 1899, Joaquín Costa va proposar enviar algunes persones, en grups de dos o tres per regió, a manera de missioners perquè en les principals localitats reunissin als mestres rurals i els explicaran com millorar a la seva feina. En 1912,

Rafael Altamira va promoure algunes missions pedagògiques, per omplir el buit intel·lectual i social amb què freqüentment treballaven els mestres en els llogarets. En 1922, Cossío va insistir davant el Consell d'Instrucció Pública sobre establir aquestes missions ambulants, i la seva iniciativa va donar fruit en les missions a les Hurdes, dirigides per Fausto Maldonado el 1930.
Resultat d'imatges de institucion libre enseñanza
Missió pedagògica

Quan es va proclamar la República, estava en marxa una comissió que estudiava la possibilitat d'estendre les missions pedagògiques altres regions d'Espanya. La proclamació de la República va demostrar que les ciutats eren republicanes, però els pobles petits que eren la font de preocupació per aquestes missions pedagògiques no en sabien res. El Govern provisional de la República va sentir de seguida que calia guanyar-se a la població rural i reprendre l'antiga aspiració de Giner i Cossío de realitzar missions pedagògiques en els llogarets.

Tot i que la línia d'ideologia que tenia aquesta institució era molt renovadora i encertada, quan van guanyar els franquistes a la Guerra Civil van dissipar el grup, els membres i qualsevol rastre que en quedés.



FONTS DE LES QUE HE EXTRET LA INFORMACIÓ 

http://www.residencia.csic.es/misiones/exposicion/expo2.htm

http://www.uhu.es/cine.educacion/figuraspedagogia/0_ginerdelosrios.htm

https://es.m.wikipedia.org/wiki/Instituci%C3%B3n_Libre_de_Ense%C3%B1anza

https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Francisco_Giner_de_los_R%C3%ADos

http://www.abc.es/sociedad/20141010/abci-francisco-giner-rios-revolucion-educacion-google-doodle-201410100326.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario