viernes, 17 de febrero de 2017

SIMULACRE DE SELECTIVITAT

Opció B
Exercici 1

La constitució de la II República
LA PART CORREGIDA ESTÀ EN NEGRETA. 

1.
a) Aquest text, de caràcter jurídicopolític i públic mostra dos articles de la constitució espanyola de la II República, concretament el primer i el tercer article. És una font primària i va contemporánea als fets. Va ser aprobada el 9 de desembre del 1931.

b) Aquesta constitució va ser escrita arrel la proclamació de la II República (1931-1936). Va ser aprobada el 9 de desembre del 31 a les Corts Constituents i va ser vigent a Esoanya fins que va acabar la guerra civil al 39. Va succeir al regnat d'Alfons XIII. 

c) Aquests dos articles tracten la situació d'Espanya durant la República. És el resultat de la labor d'unes Corts Constituents.  Explica que és un règim democràtic, de llibertat i de justícia. Parla sobre la autonomia dels municipis i les regions. També explica, a l'article 3, que Espanya no té una religió oficial.


2.
a) La II República s'inicia arrel la victòria dels republicans celebrades el 12 d'abril del 31. El rei va haver d'exiliar-se de manera pacífica a París. Arrel d'això, va haver de fer-se una nova constitució que va ser aprobada a les corts constituents el 9 de desembre del 31. A Catalunya, Macià (d'esquerra republicana) va proclamar la república catalana però no va ser definitiva. Les relacions entre Espanya (Madrid) i Catalunya eren bones però Catalunya necessitava el vist-i-plau de Madrid per prendre certes decisions. Va recuperar-se el terme de "Generalitat", la qual es va preocupar per l'educació de les persones catalanes i sobretot dels infants.
Respecte a l'església, va perdre força i poder.
El partit d'esquerra va patir baralles internes però van unir-se quan va morir Macià.

No hay comentarios:

Publicar un comentario